close

Ett trädgårdsland i Hillsjöstrand...

home

Ett trädgårdsland i Hillsjöstrand...

hillsjostrand.blogspot.com

Skuggrabatten

Ända sedan vi flyttade in i vårt hus i Hillsjöstrand har jag tänkt på att gräva en rabatt längs den nordvästra sidan av huset. Vi går ofta här, från framsidan genom öppningen i staketet där jag satt en båge på vilken det klättrar två sorters klematis, och sen förbi nordvästsidan av huset mot baksidan. Och hur kul är det att passera en trist husvägg, gräs och mossa? Nä, precis.

Skuggrabatten

En klart tråkig hussida att passera. 

Skuggrabatten

Nej, ingen höjdare. På bilden ovan ser ni hur rabatten började, nämligen med en ytterst smal rabatt längs verandaväggen, så jag åtminstone kunde få ner de växter för halvskugga och skugga som jag inte kunde hindra mig själv att köpa TROTS att jag inte hade någonstans för dem att växa.

Men en sådan sorglig, smal liten rabatt duger icke! Jag vill ha en lång rabatt längs hela huset, gärna med slingrande framkant. På grund av det nordvästra läget blir rabatten givetvis en skuggrabatt, solen når inte hit förrän runt 15-tiden på eftermiddagen i april. Däremot ligger kvällssolen på, ända tills solen går ner, så en del sol får växterna allt. 

Vi började gräva för någon vecka sen. Till en början grävde jag upp grässvålen, vände den upp och ner och tänkte först därefter täcka med tidningar och kartong - men efter ungefär halva rabatten tröttnade jag på det. Istället slog det mig att jag kunde inspireras av min vän Marit som har Thorins trädgård. Hon berättade för mig att även hon tröttnade på grävandet och således började täcka det växande gräset direkt istället, för att sedan hälla jord på. Alltså gjorde jag likadant! 

Skuggrabatten

Ungefär såhär blev det! Jag skriver "ungefär", eftersom vi inte har kantskurit klart ordentligt ännu. Men huvuddelen av rabatten är klar, med en böljande främre kant. Här kommer jag fortsätta köpa och plantera växter som gillar halvskugga och skugga. Jag är också väldigt sugen på att sätta någon klätterväxt på en spaljé mot husväggen, men det får bli senare isåfall.  

Skuggrabatten

Det kommer definitivt bli roligare att gå här nu, när det finns en rabatt att titta på! 

Så, vilka växter har jag planterat i rabatten? Jo, bland annat följande: 
 • Blodört (enkel) - Sanguinara canadense
 • Blå bergvallmo - Meconopsis betonicifolia
 • Vit bergvallmo - Meconopsis betonicifolia Alba
 • Hosta "Aureomarginata"
 • Hosta "Fire and Ice"
 • Hosta "Super Sagae"
 • Japansk gyllenlönn, Acer Shira Aureum 
 • Japansk sockblomma "Lilafee", Epimedium grandiflorum
 • Julrosor - Helleborus niger
 • Kaukasisk förgätmigej "Dawsons white"
 • Kaukasisk förgätmigej "Jack frost"
 • Lungört "Dora biefeld" - Pulmonaria Saccharata
 • Lungört "Sissinghurst white" - Pulmonaria officinalis
 • Löjtnanshjärta "Alba" - Dicentra spectabilis
 • Porslinsklocka - Codonopsis clematidea
 • Rhododendron av okänd sort
 • Rödbladigt silverax - Actaea Atropurpurea
 • Vit skogsaster - Aster divaricatus
Jag är riktigt nöjd med vår nya skuggrabatt, och ser fram emot att vi ska fortsätta fylla den med växter. Den kan nog bli riktigt trevlig! 

Fler vårtecken!

Vårtecknen står som spön i backen här. Ellerja, de smyger sig snarare fram, lite diskret sådär så man inte överväldigas av dem utan snarare hinner njuta av vart och ett.

Titta bara:

Fler vårtecken!

De dubbla snödropparna jag satte i rosrabatten i höstas börjar titta upp. 

Fler vårtecken!

Den första krokusen, en Jeanne d'Arc, har kommit upp...

Fler vårtecken!

...och fler är på väg! 

Fler vårtecken!

Även tulpanerna börjar skicka upp sina blad. Vilken sorts tulpan just denna är minns jag dock inte just nu...

Fler vårtecken!

...men den har sällskap av fler. 

Fler vårtecken!

Äppelträdet börjar få försiktiga knoppar. 

Fler vårtecken!

...likaså syrenen. 

Fler vårtecken!

Den lilla ullungrönnen har knopparna redo inför veckans plusgrader

Fler vårtecken!

Biggarråträdet "Stella" har också knoppar. 

Fler vårtecken!

Den lilla magnolian Stellata som jag var rädd skulle duka under av all snö har några hoppfulla knoppar. Å vad jag hoppas att den blommar!! 

Även i perennrabatterna börjar det hända saker...

Fler vårtecken!

Några av alla de ca 150 allium (!!) jag satte i höstas börjar kika upp. 

Fler vårtecken!

Blågullet grönskar...

Fler vårtecken!

Några fingerborgsblommor har lovande rosetter

Fler vårtecken!

Flocknävan har enstaka gröna blad...

Fler vårtecken!

...och kantnepetan har redan börjat skjuta upp gröna skott.

 Fler vårtecken!

Jättevallmon ser också lovande ut. 

Å vad jag längtar tills det grönskar ännu mer och fler av mina vårlökar kommit upp. Äntligen, äntligen är våren här!! 

En ny trädgårdskompis

Vi har fått tillökning i familjen. En ny liten trädgårdskompis flyttade in hos oss nu i början av april, nämligen den Engelske cocker spaniel-grabben Joshi!

En ny trädgårdskompis

Joshi är en fem månader gammal gyllene cocker spaniel, som vi köpte från en uppfödare i Borås. Han har den ljuvligaste karaktär man kan tänka sig, är otroligt charmig och mysig, älskar att kramas, pussas och gosa. Han är även väldigt lyhörd och lyssnar fint och har redan lärt sig "sitt".

En ny trädgårdskompis

...men som en fem månaders valp, så är han givetvis också rejält busig och hittar leksaker i nästan vad som helst!  

En ny trädgårdskompis

Oavsett är han självklart en alldeles bedårande liten varelse som vi redan älskar upp över öronen! Det ska bli så roligt att ha honom som kompis i trädgården och i livet i övrigt! 

Det skuggiga problemhörnet

Jag har ett problem. Eller snarare ett hörn. Ett problem-hörn.

När man kör in på vår uppfart, som består av en stoooooor grusplan som gott hade kunnat vara hälften så stor, så ser man huset utifrån en diagonal vinkel. Det som då är i blickfånget, är vår entré och ett hörn intill entrén. Ett tråkigt hörn.
Det skuggiga problemhörnet

På bilden ovan kanske det inte ser så tråkigt ut? Nå, om man går lite närmare så ser man att hörnet inte är så roligt. Eftersom hörnet ligger i nord-nordostlig riktning är det i stort sett bara morgonsolen som lyser där, vilket gör att gräsmattan inte är särskilt jämn och dessutom invaderad av diverse skuggälskande mossa och blad. 

Det skuggiga problemhörnet

Såhär ser hörnet ut om man kliver närmare. Staketet som är grått på bilden ovan har vi målat rött, och en grind har tillkommit. Det är ena grindstolpen som syns längst till vänster av bilden. Strax intill den ser ni början på en klematisbåge, där en alpklematis växer på den skuggiga sidan och en klematis Summersnow "Paul Farges" växer på den lite soligare sidan. Den vänstra sidan av hörnet är ca 2,9 meter lång, den högra är ca 3,5 meter. 

Det jag har funderat på är att gräva bort gräsmattan, lägga någon form av markduk närmast väggen och lägga grus/barkflis/plattor där, och sen skapa en upphöjd rabatt i form av en triangel. Men vad sjutton har man i en sådan rabatt, som mest har skugga? Jag ställde frågan bland annat på Allt om Trädgårds forum, och fick massor med bra svar!

Jag har exempelvis funderat på att ha någon sorts buske längst bak mot den högra husväggen, och tipsades om följande:
Vad gäller perenner till rabatten så fick jag både nya tips och kom på "självklarheter":
Den upphöjda kanten runt rabatten har jag inte helt klurat ut ännu, antingen blir det en metallkant eller någon sorts stenkant. Än så länge ligger det dock snö i problemhörnet, så jag får allt vänta några veckor innan jag sätter igång och gräver bort gräset. Nämen? Är det... vår?!

Jag har suckat ljudligt när de mer sydligt boende trädgårdsbloggarna jag följer har lagt ut bilder på blommande vintergäck, snödroppar, krokusar och all världens möjliga vårblommor. Det riktigt skär i mig av avundsjuka när jag ser hur andra har barmark och vårblommor, när jag själv inte har annat än djup snö utanför fönstret. Missunnsam? Ja, kanske det - men framförallt är min längtan efter våren väldigt stark sådär i februari-mars.

Men nu, ÄNTLIGEN, så verkar det som om våren även kommer hit till Hillsjöstrand!

Jag noterade nämligen följande små försynta vårtecken i rosrabatten:

Nämen? Är det... vår?!

Den vita blodnävan geranium sanguineum "album" har överlevt vintern och börjar skjuta nya blad.

Nämen? Är det... vår?!

Ni kanske knappt ser det, men det ÄR faktiskt med ett par-tre pionknoppar på den här bilden! 


Nämen? Är det... vår?!

De vita krokusarna "Jeanne D'Arc" är på gång...


Nämen? Är det... vår?!

Nämen? Är det... vår?!

En av julrosorna i västrabatten har en liten, men ack så naggande god blomsterknopp på gång.
Nämen? Är det... vår?!

Även ullungrönnen verkar ana att våren är på gång och väntar ivrigt med fyllda knoppar.
Nämen? Är det... vår?!

I kryddlandet har både timjan och salvia klarat vintern.

Nämen? Är det... vår?!

Men som ni ser på den här bilden så är köksträdgården till största del fortfarande täckt av snö, och detsamma gäller resten av vår tomt. Det är nog bra att vi ska åka bort en två veckor lång resa till solen snart, när vi är hemma igen kanske våren har kommit på allvar?

Årets trädgårdsplaner

Kalendern har bytt ut 2014 mot 2015, och det är dags att fundera över planer för trädgården. För oss kommer det till stor del handla om att fortsätta på det vi redan började skapa förra säsongen, och bygga vidare på det. Pastellrabatten kommer förhoppningsvis växa till sig bättre i år, likaså rosenrabatten och den röda rabatten.

Årets trädgårdsplaner

Köksträdgården skall också fortsätta utvecklas. Vi kommer odla mer av sånt vi verkligen gillar och använder i matlagningen, och inte odla så många sorter istället. Fokus kommer ligga på squash, lök, potatis, brytbönor, morot, mangold och palsternacka. 

En ny rabatt skall grävas. Vi vill ha en skuggrabatt på framsidan av huset, där vi kan ha lite skuggtåligare växter. Jag har tänkt att vi ska ha en hortensia, ett gäng epimedium/sockblomma, massa hostor, julrosor, skuggnäva och lite annat där. 

Årets trädgårdsplaner
Minns ni den gamla torra rabatten? Nu finns inte granarna kvar. Kanske blir det en damm här istället?
Årets projekt ser ut att bli en damm. Både jag och sambon är sugna på att ha en damm där den gamla, torra, trista gammelrabatten är, vilket är inom synhåll från vår altan. En damm är dock ett stort projekt, så vi får se hur långt vi hinner. 

Med hopp om våren

Hösten drabbar alltid mig. När dagarna blir märkbart kortare, när det blir kallare och mörkret drar in - det drabbar mig. Bland annat tappar jag allt vad intresse för trädgård innebär. Det är ganska skönt att ha så, att släppa det helt och bara göra det minsta som krävs om hösten. Låta intresset vila tills ljuset återkommer och man kan hoppas om våren igen.

Innan intresset dog helt planterade jag dock en hel del. Jag tror jag satte över 200 lökar allium (det var en felbeställning...) i lila, vitt och blått; jag satte ungefär lika många krokusar och en 100-150 tulpaner. Till det kan vi lägga ett gäng scilla och lite annat smått och gott. Jag hoppas innerligt att rådjuren håller sig ifrån vår tomt i vår, för då vill jag njuta av fägringen!

Vad jag planterade? Ptja... detta:

Med hopp om våren  Med hopp om våren Med hopp om våren  Med hopp om vårenMed hopp om våren  Med hopp om vårenMed hopp om våren  Med hopp om våren

Lärdomar från en odlingssäsong

Det är förvisso inte min första odlings-och-trädgårdssäsong, jag har ju haft trädgård tidigare i olika former. Men det är första gången jag gör en seriös insats för att skapa en ny trädgård, anlägga rabatter och planterar buskar, häckar och träd. Så, jag tänkte jag skulle dela med mig lite av mina lärdomar från odlings- och trädgårdssäsongen 2014:

 • Är det din första odlingssäsong? Stanna hemma. Vi bestämde tidigt att vi inte skulle åka någonstans den här sommaren, annat än korta dagsutflykter. Vi ville njuta av att bo där vi bor, vi ville följa trädgården under sommaren och se hur allt utvecklas. Det är jag såhär i slutet på augusti väldigt glad över, för med tanke på det fina vädret och torkan har vattning varit otroligt viktigt. Men det viktigaste har varit att följa trädgårdens utveckling. Jag har lärt mig otroligt mycket.
 • Lär känna dina växter. För mig har det som sagt varit väldigt kul att följa växterna jag planterat under hela säsongen, hur de har etablerat sig, vilka som blommat flitigt och vilka som haft lite svårare. Det gör mitt fortsatta planerande av rabatter och trädgården generellt lättare.
 • Om du planterar en häck: ANVÄND MARKDUK runt häckplantorna för att hindra ogräset. Tro mig, du kommer tacka dig själv för detta. Det är inte roligt att rensa ogräs runt häckplantorna.
 • Tro inte att du kan sätta två squashplantor, tre broccoliplantor, två gurkplantor, två kronärtskocksplantor - och dessutom en pumpa - i ett trädgårdsland på 4 x 1,2 meter. Pumpor behöver utrymme, MYCKET utrymme. Jättemycket! Lita inte på fröpåsarnas påstående om att de klarar sig på 1x1 meter - min enda planta med nakefröpumpa bredde ut sig över ett 6x1 meter stort område. Har du inte plats att ge en pumpa stort utrymme, odla inte pumpa.
 • Know your enemy är inte bara en väldigt bra låt med Rage against the machine - det är också ett mycket viktigt råd i trädgårdssammanhang. Lär känna dina ogräs! Kolla upp vad du har för ogräs, om de är rotogräs eller fröogräs och hur du skall bekämpa dem på bästa sätt.
 • Anpassa dina inköp efter din plånbok. Dyra redskap är ofta bättre än billiga redskap, men billiga redskap är bättre än inga redskap alls. Och det spelar ingen roll om du har en ascool, tuff, dyr spade om du inte har råd att köpa några växter...
 • Lyssna på andras råd - men i lagom omfattning. Vissa misstag måste man få göra själv. Om du verkligen älskar en växt, skaffa den även om andra har synpunkter på den. Och ja, jag inser såklart att denna punkt innebär att du inte behöver lyssna på mina lärdomar alls - men det är helt okej! :)  Trots allt, måste alla skapa sin egen trädgård på sitt eget vis.
Lärdomar från en odlingssäsong

Rosen A whiter shade of pale

Nya rosor

Det blev en tur till min favorithandelsträdgård, Trädgårn i Söderfors, i fredags. Jag var på jakt efter rabattrosor till pastellrabatten, rosor i mildaste rosa och vitt. Jag hade med mig en hel shoppinglista (som vanligt), men eftersom det börjar bli lite senare på säsongen så gick jag bet på vissa växter. Inget att hänga läpp över, istället hittade jag minst lika trevliga ersättningsväxter!

Två rosor blev det:

Nya rosor

Novalis, en fantastisk lavendel-lila-rosa ros som hade vänligheten att slå ut så fort vi hade planterat den. Det är en ganska ny floribundaros, från ca 2010, som skall vara mycket motståndskraftig mot sjukdomar. Den skall fortsätta blomma säsongen ut. 80-90 cm hög, zon I-IV.

Nya rosor

A whiter shade of pale, en ljuvligt blekrosa tehybridros vars knoppar är mer rosafärgade. Den blir ca 90-120 cm hög, klarar sig i zon I -III/IV (och skall därmed vintertäckas hos mig), blommar hela säsongen. 

Förutom dessa två köpte jag även med mig lite annat hem:

Allt som allt var det en trevlig tur till Trädgårn, och vi hade turen med oss och slapp regnet som vi körde igenom på ditvägen. Väl hemma kom värmen tillbaka, så planterandet har jag fått ta i omgångar. Nu börjar jag faktiskt ledsna lite på den extrema hettan, jag längtar efter sval sensommarvärme á 20 grader. Särskilt med tanke på att min semester nu är slut, och jag börjar jobba igen imorgon...Sommarens sista smak

Min semester är alldeles snart slut. På måndag ska jag tillbaka till jobbet, och de långa, lata dagarna i trädgården är slut. Eller, inte slut (de kommer såklart finnas kvar), men de blir i alla fall färre. Samtidigt verkar inte värmen vilja ge med sig, vilket bekymrar mig lite. Jag är inte särskilt bra på värme, inte ens när jag kan ligga i skuggan och ta det lugnt, så att vara på jobbet en dag när det skall bli 32 grader kan bli.. en utmaning.

Jag kommer sakna dagarna i trädgården, samtidigt ska det bli kul att börja jobba igen. Träffa folk, få tillbaka rutinerna igen. Tillbaka till vardagen. Men ännu njuter jag av sommarens sista smak.

Några bilder:

Sommarens sista smak

En av de floxar jag har som tillhör POM, Programmet för Odlad Mångfald. POM tar vara på näst intill bortglömda kulturarvssorter i vårt land, olika sorters växter som annars riskerar att dö ut. Här är Alma Jansson.

Sommarens sista smak

POM-flox nummer två och min absoluta favorit, "Ingeborg från Nybro".

Sommarens sista smak

"Jacques Cartier", en gammaldags buskros/portlandros, blommar om igen. Så vackert ljusrosa. 

Sommarens sista smak

Jätteverbenan verkar stormtrivas på sin plats i rabatten och svävar högt över de andra växterna.

Sommarens sista smak

Luktärtorna blommar! Detta är "Mrs Collier". 

Sommarens sista smak

Rosen "New Dawn" 

Sommarens sista smak

"New Dawn" igen. Den bara blommar och blommar. 

Sommarens sista smak

En prästkrage från den gamla rabatten som var charmigt rufsig.

Sommarens sista smak

En bättre bild på den där riddarsporren som jag inte vet namn på, och som såg väldigt märklig ut i färgen förra gången jag hade med den på bild. 

Sommarens sista smak

Smalt fackelblomster

Sommarens sista smak

Strandmalvan har slagit ut! Den är så otroligt vacker, jag är så glad att jag köpte en till när jag snubblade över den på Coop av alla ställen. Sommarens sista smak

Sommarens sista smak

Mina älskade vallmos! Så otroligt vackra, var och en på sitt sätt. Jag kommer låta dem fröså sig allt vad de kan i pastellrabatten, de är så otroligt vackra att jag inte kan ha för många av dem. 

Sommarens sista smak

Jättevallmon "Black and white".

Sommarens sista smak

Charmigt rufsiga "White cloud"

Sommarens sista smak

Jag väntar och väntar på att dahliorna skall slå ut...

Sommarens sista smak

...men solhattarna blommar! Både fjärilar och humlor älskar dem, som synes. Detta är "Alba".

Sommarens sista smak

"Magnus" är både vacker, härdig och blomvillig. 

Sommarens sista smak

"Hot summer", som är orange när den slår ut men blir allt mer röd vartefter den blommar.

Sommarens sista smak

"Tomato soup"

Sommarens sista smak

Trädgårdssolbrud "Chelsey"

Sommarens sista smak

Ännu en trädgårdssolbrud. 

SkuggrabattenFler vårtecken!En ny trädgårdskompisDet skuggiga problemhörnetNämen? Är det... vår?! Årets trädgårdsplanerMed hopp om vårenLärdomar från en odlingssäsongNya rosorSommarens sista smak

Report "Ett trädgårdsland i Hillsjöstrand..."

Are you sure you want to report this post for ?

Cancel
×