close

Włosy. Koloryzacja. Pielęgnacja. Kosmetyki. | category: formalina

home

Włosy. Koloryzacja. Pielęgnacja. Kosmetyki.

Marta Klowan KOKARDKA

kokardka-mysi.blogspot.com

Encanto. Fakty, mity, analiza.

Encanto. Fakty, mity, analiza.
Zabieg keratynowego prostowania włosów cieszy się niesłabnącą popularnością.
Obiecuje złote góry i bezpieczny efekt.

Tymczasem, to wcale nie taki delikatny zabieg.

O Encanto od podstaw.
Z bezpośrednią analizą składu używanych do zabiegu preparatów.
Z "za i przeciw".

Zapraszam serdecznie






CO TO JEST
Zestaw Encanto umożliwia uzyskanie gładkich, prostych włosów w przeciągu kilku godzin.
Prostuje włosy falujące, kręcone i zniszczone. Nadaje im blask i zdrowy wygląd.
Utrzymuje się do 2-3 miesięcy. 
Zabieg można wykonać samej, o ile posiada się więcej niż jedną parę rąk ;), jednak łatwiej jest zaangażować kogoś do pomocy lub skorzystać z profesjonalnego zabiegu w salonie fryzjerskim.

Brzmi pięknie prawda?
Ale, przyjrzyjmy się zabiegowi bliżej :)


SKŁAD

Zestaw składa się z szamponu, keratyny i odżywki.

Szamponem dokładnie myjemy włosy 2-3 razy, na wilgotne kładziemy keratynę, którą suszymy suszarką. Następnie prostujemy prostownicą pasmo po paśmie. Ponownie moczymy włosy. Kładziemy odżywkę keratynową, suszymy włosy suszarką i znów prasujemy po 6-7 razy każde pasmo.

Skład szamponu:
Aqua - woda
Mea Sulfosuccinate - łagodny dla skóry, ale intensywnie unoszący łuski włosa spieniacz
Alfa Olefin Sulfonate - detergent stosowany w proszkach do prania (!)
Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąco-pieniąca
Hydrolized Wheat Protein - proteiny pszeniczne
glucose - cukier
organic neutral henna extract
organic cherry bark extract
organic camomille extract
organic green tea extract
fragrance

Szampon o ekstremalnie dużej sile czyszczenia.
Usuwa zanieczyszczenia, wypłukuje farbę, silikony i nadmiar substancji oklejających włos.

Środek silnie działający, nie nadaje się do bardzo wrażliwej skóry głowy.

Skład keratyny:
Aqua - woda
Hydrolized Keratin - keratyna hydrolizowana
Polyquaternium 7 - substancja powłokotwórcza
Guar Hydroxypropyl Trimonium - antystatyk i substancja powłokotwórcza
Hydrolized Wheat Proteins
Wheat Oligosaccharides
organic cherry bark extract
organic camomille extract
organic neutral henna extract
sage oil, tangerine oil, geranium oil
fragrance
dimethicone Peg-12
aminoacid
aldehyde 
Użyty w Encanto aldehyd to Formalinaaldehyd mrówkowy = formaldehyd---> FORMALINA -- KLIK! 
Ma za zadanie zbudować trwałe wiązanie keratynowe z włosem.
W innych, delikatniejszych produktach stosowany jest aldehyd glutarowy o działaniu sklejającym i usztywniającym włos.

kernel extract

W preparacie pierwsze skrzypce gra keratyna hydrolizowana i substancje powłokotwórcze.
Niebezpieczny może być wspomniany aldehyd. Producent zaleca stosować rękawice ochronne, maseczkę przeciw wdychaniu oparów a nawet osłonę twarzy ręcznikiem podczas stosowania suszarki.

Skład odżywki
Aqua
Guar Hydroxypropyl Trimonium - antystatyk i substancja powłokotwórcza
Hydrolized Wheat Proteins
Wheat Oligosaccharides
organic cherry bark extract
organic camomille extract
organic neutral henna extract
sage oil, tangerine oil, geranium oil
fragrance

Odżywka proteinowo-powlekająca o działaniu osłaniającym.


DZIAŁANIE

Pod wpływem wysokiej temperatury keratyna ulega wbudowaniu we włos. Usztywnia go, wygładza i regeneruje.

W czym więc problem?...
W przeproteinowaniu.

O ile zaraz po zabiegu włos faktycznie jest odbudowany, to jest to odbudowa ekstremalna!


Encanto. Fakty, mity, analiza.
Gdyby porównać to do ściany, można by  przywołać na myśl dziurawą, na którą została nałożona ogromna ilość zaprawy szpachlowej i prowizorycznie wygładzona.

Z czasem zaprawa wyschnie i zacznie się obkruszać wraz z wewnętrzną warstwą.

Aby zachować włos w dobrej kondycji po zabiegu przez dłuższy czas, zwykle zaleca się stosowanie odżywek typu Kallos, czyli na bazie substancji zmiękczająco-powlekającej: cetrimonium chloride, i szamponów bez SLES. Dopuszcza się na betainie i glukozydach.

Odżywki na bazie cetrimonium chloride można wyszukać w tej zakładce bloga: http://kokardka-mysi.blogspot.com/p/skady-alfabetycznie.html po użyciu skrótu klawiczowego CTRL+F.

Dzięki temu powłokę keratynową udaje się utrzymać we względnie niezłym stanie, bo ulega delikatnemu zmiękczeniu i jednocześnie powleczeniu.

Powrót do dawnych nawyków, czyli zwykły szampon na SLES i tradycyjne odżywki, zwykle proteinowo-silikonowe, wyrywają dziurki w zaprawie i miejscami za bardzo ją obciążają. Tym sposobem warstwa obrywa się dość głęboko, obnażając włos, który zaczyna się pękać, łamać się i... wyglądać fatalnie.

WNIOSKI

1. Bardzo silne detergenty użyte w szamponie do zabiegu nie mają dobrego wpływu na suche już włosy.

2. Kilkunastokrotne poddawanie pasma włosów temperaturze 220stopni w systemie raz po razie nie jest bez wpływu na suche już włosy ;)

3. Nadmiar protein sprzyja przesuszeniu włosów i wymaga stosowania pozabiegowo wyrównującej pielęgnacji zmiękczająco natłuszczającej, by włos zachował elastyczność.

4. Zabieg nie nadaje się do bardzo bardzo zniszczonych włosów, bo w efekcie jest skruszy.

5. Nie powinien być stosowany zbyt często, a wymaga powtarzania. 

6. Po zabiegu włosy kręcone nie wrócą do regularnego wcześniejszego skrętu.


Osobiście, nie jestem zwolenniczką keratynowego prostowania włosów, bo na dłuższą metę daje nieodwracalne zniszczenia.

Zdecydowanie, najlepiej radzą sobie z nim włosy średniej grubości, lekko nieposłuszne/puszące się, na których stosowana była właściwa pozabiegowa pielęgnacja.

Obserwowałam też przypadki w stanie agonalnym po kilku tego typu zabiegach.


Jak zwykle dochodzimy do wniosku, że można, 
ale w umiarze i przy zachowaniu równowagi pielęgnacyjnej.


Konserwanty trupie. Formalina. Wróg

Konserwanty trupie. Formalina. WrógKonserwanty mają zapobiegać psuciu się żywności czy kosmetyków, gorzej, że część z nich psuje nas. 

Dzisiaj o FORMALINIE.

Post o rozkładzie, sugerowany na czczo.
Zapraszam.

FORMALINA - charakterystyka

* Jest to wodny roztwór aldehydu mrówkowego, zwanego też metanalem oraz formaldehydem.

Co z tymi mrówkami? Otóż tyle, że formaldehyd pod wpływem kwasu chromowego daje kwas mrówkowy, taki sam, jaki znajduje się w jadzie mrówek, pszczół, os, szerszeni i... parzących włoskach pokrzywy. Jak wiemy, pogryzienie przez jedną czerwoną mrówkę nie należy do przyjemności. 

Dawka śmiertelna dla człowieka to 1g/1kg masy ciała, mniejsze zwierzęta, jak jaszczurki, mogą zdechnąć po kilkudziesięciu ugryzieniach. Jest to bardzo częste porą wiosenną, gdy słońce nie grzeje wystarczająco mocno, by gady się nagrzały i są zbyt wolne, by uciec mrówkom-zabójcom.

W żywności stosuje się kwas mrówkowy pod postacią E-236.
W maściach na spirytusie ma działać silnie rozgrzewająco, rozszerzać naczynia krwionośne dla penetracji substancji przeciwzapalnych.

* Formalina w wyniku kontaktu z powietrzem wytwarza trujący gaz o intensywnym zapachu, drażniącym drogi oddechowe. 

Obecnie stosuje się tzw. uwalniacze formaldehydu, czyli formalinę pod postacią wielkocząsteczkową. Utrudnia to możliwość pojawienia się toksycznych oparów. 

Nazywają się uwalniaczami, bo ulegają reakcji, przechodząc w formalinę, jakby ją oswobodzając. Aby poprzeć to liczbami, na roztwór 0,1% uwalniacza uzyskamy 0,01% czystej formaliny (np. dozwolone stężenie w UE dla DMDM Hydantoin to 0,5% i jako uwalniacz da nam jakies 0,05% czystej formaliny) 

W kosmetykach znajdziecie ją pod nazwami :
Bardziej znane:
-- Diazolidinyl Urea
-- Imidazolidinyl Urea
-- Quaternium-15
-- DMDM Hydantoin

Mniej:
-- Benzylhemiformal
-- 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane (o dioksanie więcej TUTAJ)
-- Bromo-nitro-propano-diol (=bronopol, daje silne uczulenia, szczególnie u kobiet)
-- Methenamine
-- Glutaraldehyde
-- Hexetidine
-- Iodopropynyl Butylcarbamate

*W żywności! stosowana jako konserwant pod nazwą E-240
* W lakierach do paznokci i odżywkach jako Formaldehyde (należy zabezpieczać skórki tłustym kremem lub olejkiem)

* Jest silnie alergenna
W 1973 przeprowadzono badania w tym zakresie. 
Na 100 ochotników poddanych testowi na wrażliwość na kosmetyk z nikłą(?!) zawartością fomaldehydu (0,4%), aż 40 wykazało objawy alergii podczas 3tygodniowego stosowania. Na 100 pacjentów stosujących stężenie 0,5%, 50 skończyło z alergią.

Odczyny alergiczne kontaktowe przejawiają się w postaci wysypek na podłożu rumieniowym. Silniejsze jako pęcherze oraz poparzenia, zarówno skóry, jak i układu oddechowego.

* Zakazane jest stosowanie tego składnika w Japonii i w Szwecji.
W Ameryce dopuszcza się stężenia bez wzmianki w opisie do 0,2%.
W Europie powyżej stężenia 0,05% wymagany jest opis na opakowaniu: zawiera formaldehyd.

W lakierach do paznokci dopuszczalne stężenie to aż 5%!

Zabronione jest dodawanie formaldehydu do kosmetyków dla dzieci.

* Konserwacja zwłok dla formaliny w stężeniu 5%.
Zabalsamowania zwłok przy jej użyciu dokonano na takich osobach jak: Lenin, Stalin czy Piłsudski.

Zastosowano u nich metody wtłoczenia roztworu glicerynowo-formalinowego w miejsce naturalnych, zmieniając proces gnicia w proces wysychania. Gliceryna przy warunkach niskiej wilgotności wyciąga wilgoć, a formalina zapobiega rozwojowi bakterii i grzybów. (Więcej o glicerynie TUTAJ)

***PRZYPOWIEŚĆ O CUDACH
Ciekawostką jest pewne niepotwierdzone doniesienie, jakoby wtłoczenie formaliny do ciała zmarłego, powodowało w bardzo rzadkich wypadkach jej reakcję z tłuszczami zawartymi w tkankach, dając w efekcie salicylan metylu. Niezwykły ester o działaniu przeciwzapalnym, który przy obecności cukrów świeci błękitnym światłem!!! Co więcej, pachnie niezwykle przyjemnie. 

Tym sposobem część plotek o Świętych została zdementowana...

***PRZYPOWIEŚĆ O SAMOOPALACZACH
Samoopalacze zawierają substancję zwaną DHA, czyli dihydroksyaceton, który powoduje zabrązowienie skóry. Niestety, podczas tego procesu wydziela się też formalina. Już teraz wiecie, czemu po samoopalaczu się śmierdzi...
Wydzielaniu formaliny sprzyja trzymanie kosmetyku w cieple. Pomaga trzymanie go w lodówce. Wydzielanie jej zmniejsza tez natłuszczenie skóry przed aplikacją lub mieszanie samoopalacza z tłustymi kremami.

Podsumowanie:
* Na cuda możemy liczyć tylko po śmierci, za życia lepiej jej unikać. Niestety może okazać się to trudne, bo uwalniacze spotykamy naprawdę w większości kosmetyków w normach dopuszczonych przez UE.

* Wykonując prosty rachunek, obliczymy, że co 2ga osoba uczuli się na kosmetyk z dodatkiem formaliny stosując go codziennie przez parę tygodni.

* Formaldehyd wykazuje działanie przeciw grzybom i prostym pierwotniakom, nie działa na bakterie, dlatego jego stosowanie trochę mija się z celem. Jest całe mnóstwo bezpiecznych konserwantów, także tych naturalnych. O nich w kolejnym artykule.
_______________________________________
Dziękuję Czarownicującej za natchnienie :*

Podobne artykuły w etykiecie: "seria przyjaciel czy wróg"

Jeśli chcecie, żebym napisała o jakiejś substancji, koniecznie napiszcie w komentarzu, wezmę to na pewno pod uwagę :)
Konserwanty trupie. Formalina. Wróg

Report "Włosy. Koloryzacja. Pielęgnacja. Kosmetyki."

Are you sure you want to report this post for ?

Cancel
×